Dersin Adı | Gastronomi Turizmi |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
CLM 425 | Güz/Bahar | 3 | 0 | 3 | 4 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | Çevrim içi | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Anlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, gastronomi kavramı ve gastronomi turizminin temellerini ortaya koyarak; günümüzde yönetim, uygulama ve pazarlama açısından uygulanış biçimlerini açıklamaktır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu derste, gastronomi ve gastronomi turizminin dünya genelinde ekonomik değer yaratma, yönetim, pazarlama ve en iyi uygulamalar açısından durumu incelenmektedir. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | X | |
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Dersin içeriği ve değerlendirme ölçütlerini tanıma, derse giriş | |
2 | Yeme içmenin tarihi ve gastronomiye giriş | Linda Civitello, “Cuisine and Culture, A History of Food and People” Chapter 12: Revolutions in Cuisines and Cultures, 2nd edn. (John Wiley & Sons, Inc, 2008), 335-356. |
3 | Turizm kavramı, tanımı ve turizmin gelişmesi | David Weaver and Laura Lawton, “Tourism Management”, Chapter 3: The Evolution and growth of tourism, 5th edn. (Wiley, 2014), 49-83. |
4 | Turizm endüstrisi, turist pazarı ve turizm ürünü | David Weaver and Laura Lawton, “Tourism Management”, Chapter 5: The tourism product, 5th edn. (Wiley, 2014), 117- 159. |
5 | Gastronomi turizmi ve gastronomi turizminin tarihsel gelişimi | Saurabh K. Dixit,”The Routledge Handbook of Gastronomic Tourism”, Chapter 1: Gastronomic tourism: a theoretical construct, Chapter 2: Historical evolution of gastronomic tourism, 1st edn., (Routledge Taylor & Francis Group, 2019), 24-32,1st edn., (Routledge Taylor & Francis Group, 2019) 1-24; Anne-Mette Hjalager, Greg Richards, “Tourism and Gastronomy”, Chapter 1: Gastronomy: an essential ingredient in tourism production and consumption, 1st edn. (Routledge Taylor & Francis Group, 2002), 3-21. |
6 | Gastronomi turizminde arz ve talebin yapısı | Anne-Mette Hjalager, Greg Richards, “Tourism and Gastronomy”, Chapter 2: A typology of gastronomy tourism, 21-36; Chapter 3: Demand for the gastronomy tourism products: motivational factors; 1st edn. (Routledge Taylor & Francis Group, 2002), 36-51. |
7 | Ara Sınav | |
8 | Gastronomi turizminde küreselleşme ve yerelleşme | Saurabh K. Dixit, ”The Routledge Handbook of Gastronomic Tourism”, Part 3, Sustainability for gastronomic tourism, 1st edn., (Routledge Taylor & Francis Group, 2019), 207-299; Anne-Mette Hjalager, Greg Richards, “Tourism and Gastronomy”, Chapter 5: Gastronomy as a force for gastronomic globalization and localization, 1st edn. (Routledge Taylor & Francis Group, 2002), 71-91 |
9 | Turizm ürünü olarak Yerel Gıda ve Sürdürülebilir Gastronomi | Saurabh K. Dixit, ”The Routledge Handbook of Gastronomic Tourism”, Part 3, Sustainability for gastronomic tourism, 1st edn., (Routledge Taylor & Francis Group, 2019), 207-299. |
10 | Yerellik, miras ve orijinallik açısından gastronomi turizmi | Saurabh K. Dixit,”The Routledge Handbook of Gastronomic Tourism”, Part 4,Gastronomic tourism in the digital arena, 1st edn., (Routledge Taylor & Francis Group, 2019), 299-350. |
11 | Gastronomi Turizminde modern pazarlama yaklaşımları - 2; Sosyal Medya, Mobil Uygulamalar, Bloglar | Saurabh K. Dixit,”The Routledge Handbook of Gastronomic Tourism”, Part 4,Gastronomic tourism in the digital arena, 1st edn., (Routledge Taylor & Francis Group, 2019), 351-385. |
12 | Çağdaş gastronomi ve gastronomi turizmi uygulamaları – 1; “Slow Food”, Gastronomi Tur ve Rotaları, Artizan İçecek Turizmi vb. | Saurabh K. Dixit, The Routledge Handbook of Gastronomic Tourism”, Part 5, Contemporary forms of gastronomic tourism 1st edn., (Routledge Taylor & Francis Group, 2019) 385-440. |
13 | Çağdaş gastronomi ve gastronomi turizmi uygulamaları – 2; Sokak Yemekleri, Helal Gıda, Çay Turizmi vb. | Handbook of Gastronomic Tourism”, Part 5, Contemporary forms of gastronomic tourism 1st edn., (Routledge Taylor & Francis Group, 2019) 441-489. |
14 | Gastronomi ve gastronomi turizminin geleceği | Ian Yeoman and Una McMahon-Beattie “The Future of Food Tourism”, Part 2, The Future of Food Tourism: The Star Trek Replicator and Exclusivity, 1st edn., (Channel View Publications, 2015) 23-49. |
15 | Dönemin gözden geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Dixit, K. S.”The Routledge Handbook of Gastronomic Tourism”, 1st edn., Routledge Taylor & Francis Group, 2019, ISBN: 9781351375931 Hjalager, A. M., Richards, G. “Tourism and Gastronomy”, 1st edn. Routledge Taylor & Francis Group, 2002, ISBN 0415273811, 9780415273817 Yeoman, I., McMahon-Beattie, U., Fields, K., & Meethan, K. (Eds.), 1st edn., The future of food tourism: Foodies, experiences, exclusivity, visions and political capital. Channel View Publications, 2015, ISBN-13: 9781845415389 Civitello, L. “Cuisine and Culture, A History of Food and People”, 2nd edn. John Wiley & Sons, Inc, 2008, ISBN-13: 978047171725. Weaver, D., Lawton, L. “Tourism Management”, 5th edn., Wiley, 2014, ISBN: 9781118644812 |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | 1 | 15 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | 1 | 25 |
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 25 |
Final Sınavı | 1 | 35 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 4 | 65 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 35 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 1 | 14 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | 1 | 10 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | 1 | 20 | |
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 13 | |
Final Sınavı | 1 | 15 | |
Toplam | 120 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır | |||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir | |||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir | |||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar | X | ||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır | |||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır
| X | ||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur | X | ||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır | |||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir | |||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) | |||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır | |||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest